Test Compass R, Armytek Wizard Pro och M Tiger SEAL

Pannlampor med integrerat batteri har varit populÀra under nÄgra Är och nu ger sig Àven M Tiger Sport in i leken. De populÀraste i Sverige har varit Compass R frÄn Lumonite och Wizard Pro frÄn Armytek. DÀr Compass R varit dominerande.

Armytek var först ut av de tre. Men Compass R och nya M Tiger SEAL har sina egna lösningar sÄ det Àr tre olika lampor.

Dessa lampor kan alla anvÀndas vid löpning men har ett bredare anvÀndningsomrÄde och passar bra för alla outdooraktiviteter. Lamporna Àr ocksÄ mycket populÀra bland hantverkare.

AnvÀndarvÀnlighet

Denna rond Àr ganska lÀtt att bedöma. Det Àr pannlampor med enkel konstruktion i ett stycke. SÄ det Àr smÄ skillnader som Àr subjektiva. Kanske att SEAL Àr enklast att anvÀnda sÄ en liten, liten, liten seger till SEAL i denna rond

M Tiger SEAL

 • + Intuitiva knapptryckningar hĂ„ll inne för att stĂ€nga av och ett klick byter ljusnivĂ„
 • – Laddarens sladd har svagare magnet Ă€n konkurrenterna
 • – MĂ„ste passera blinkande ljus nĂ€r man gĂ„r frĂ„n maxljus till min

Lumonite Compass R

 • + Laddaren sitter bra
 • + 5 Ă„r garanti
 • – SvĂ„rare att vĂ€lja rĂ€tt ljusstyrka. Det vĂ€ljs genom att hĂ„lla in knappen och sĂ„ vĂ€xlar lampan sjĂ€lv och man slĂ€pper nĂ€r ljuset Ă€r rĂ€tt
 • – Att fĂ„ högsta ljusstyrkan krĂ€vs att man dubbelklickar pĂ„ knappen efter att man valt starkaste ljuset genom att hĂ„ll in knappen. Inte svĂ„rt att lĂ€ra sig men krĂ€ver lite mer precision men handskar pĂ„ i full fart.
 • – KrĂ€ver specialbatteri frĂ„n Lumonite som Ă€r lite dyrare

Armytek Wizard

 • + Laddaren sitter bra
 • – Man mĂ„ste skruva pĂ„ bottenstycket ett kvarts varv för att laddning vilket Ă€r lĂ€tt att missa
 • – Man behöver instruktionsboken för att lĂ€ra sig olika knapptryckningar för att fĂ„ anvĂ€nda alla funktioner

Byggkvalité

Alla tre pannlamporna kÀnns solida i handen. Knapparna kÀnns robusta, gÀngorna perfekta nÀr man skruvar av batteri mm. SÄ svÄrt att utse en vinnare hÀr. Alla tre kÀnns bra. Och med tanke pÄ att det ges 2-10 Ärs garanti vittnar om att det Àr bra produkter. Compass R Àr minst och kanske kÀnns som en liten segrare av denna rond.

Övrigt

M Tiger SEAL Àr lite större men det Àr för den har Àven en röd och en grön led. Detta kan vara bra tex för att inte förstöra mörkerseende.

  Lumonite

 

Compass R

Armytek

 

Wizard Pro

M Tiger

 

SEAL

Max lumen 1200 1800 1200
Lumen ”normallĂ€ge” 600 390 720
Pris 1495 995 1195
Vikt endast lampa 103 114 117
Tid i maxlÀge* 1 h 45 min 90
Tid i normallÀge 2,5h 4h 2,5h

 

Ljusbild

Generellt sĂ„ för alla tre lamporna Ă€r att de endast har en ”vit” led sĂ„ det Ă€r inte superbrett ljus men det Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt bra. Se bilderna nedan för en jĂ€mförelse. Det Ă€r alla lampors maxlĂ€ge Armytek/Compass R/SEAL

Detta test Àr gjort med mobilkamera och med lampan pÄ huvudet sÄ det Àr sÄklart inte exakt samma fokus. Men bilden Àr tagen i helt mörk skog, precis som det kan se ut nÀr man springer. Eftersom det bara Àr en LED sÄ Àr lamporna lite kÀnsliga för vart man lyser men dÀr man lyser blir det mer eller mindre dagsljus. Alla helt klart mer Àn tillrÀckliga. Jag tog Àven bilder vid ca 600 lumen pÄ alla lampor och det blev knappt nÄgon skillnad. Det man sÄklart fÄr Àr kortare ljuskÀgla men för trailöpning sÄ tÀcker det fortfarande behovet

Slutsats

Alla tre lamporna har liknande ljusstyrka. SÄ vad ska dÄ fÀlla avgörandet?

 • Kanske priset?
 • Vill man ha möjlighet till rött eller grönt sken?
 • Vilken huvudstĂ€llning sitter bĂ€st pĂ„ huvudet?
 • Är vikten viktigast?

Vi kan inte ge en entydig vinnare utan lamporna har alla fördelar och nackdelar. Men ska du ha den som en traillampa sÄ Àr SEAL ett spÀnnande alternativ dÄ den har ett attraktivt pris medans det sÀkraste kortet Àr kanske Compass R dÄ den funnits pÄ marknaden i mÄnga Är och har generös garanti.

Som vanligt Àr det bÀsta att klÀmma och kÀnna sjÀlv pÄ lamporna. Men klart Àr att detta Àr en bra typ av lampa för sÄvÀl hantverkare, motionÀrer och friluftsmÀnniskor. SÄ bra köp.