Test Compass R, Armytek Wizard Pro och M Tiger SEAL

Pannlampor med integrerat batteri har varit populära under några år och nu ger sig även M Tiger Sport in i leken. De populäraste i Sverige har varit Compass R från Lumonite och Wizard Pro från Armytek. Där Compass R varit dominerande.

Armytek var först ut av de tre. Men Compass R och nya M Tiger SEAL har sina egna lösningar så det är tre olika lampor.

Dessa lampor kan alla användas vid löpning men har ett bredare användningsområde och passar bra för alla outdooraktiviteter. Lamporna är också mycket populära bland hantverkare.

Användarvänlighet

Denna rond är ganska lätt att bedöma. Det är pannlampor med enkel konstruktion i ett stycke. Så det är små skillnader som är subjektiva. Kanske att SEAL är enklast att använda så en liten, liten, liten seger till SEAL i denna rond

M Tiger SEAL

 • + Intuitiva knapptryckningar håll inne för att stänga av och ett klick byter ljusnivå
 • – Laddarens sladd har svagare magnet än konkurrenterna
 • – Måste passera blinkande ljus när man går från maxljus till min

Lumonite Compass R

 • + Laddaren sitter bra
 • + 5 år garanti
 • – Svårare att välja rätt ljusstyrka. Det väljs genom att hålla in knappen och så växlar lampan själv och man släpper när ljuset är rätt
 • – Att få högsta ljusstyrkan krävs att man dubbelklickar på knappen efter att man valt starkaste ljuset genom att håll in knappen. Inte svårt att lära sig men kräver lite mer precision men handskar på i full fart.
 • – Kräver specialbatteri från Lumonite som är lite dyrare

Armytek Wizard

 • + Laddaren sitter bra
 • – Man måste skruva på bottenstycket ett kvarts varv för att laddning vilket är lätt att missa
 • – Man behöver instruktionsboken för att lära sig olika knapptryckningar för att få använda alla funktioner

Byggkvalité

Alla tre pannlamporna känns solida i handen. Knapparna känns robusta, gängorna perfekta när man skruvar av batteri mm. Så svårt att utse en vinnare här. Alla tre känns bra. Och med tanke på att det ges 2-10 års garanti vittnar om att det är bra produkter. Compass R är minst och kanske känns som en liten segrare av denna rond.

Övrigt

M Tiger SEAL är lite större men det är för den har även en röd och en grön led. Detta kan vara bra tex för att inte förstöra mörkerseende.

 Lumonite

 

Compass R

Armytek

 

Wizard Pro

M Tiger

 

SEAL

Max lumen120018001200
Lumen ”normalläge”600390720
Pris14959951195
Vikt endast lampa103114117
Tid i maxläge*1 h45 min90
Tid i normalläge2,5h4h2,5h

 

Ljusbild

Generellt så för alla tre lamporna är att de endast har en ”vit” led så det är inte superbrett ljus men det är förvånansvärt bra. Se bilderna nedan för en jämförelse. Det är alla lampors maxläge Armytek/Compass R/SEAL

Detta test är gjort med mobilkamera och med lampan på huvudet så det är såklart inte exakt samma fokus. Men bilden är tagen i helt mörk skog, precis som det kan se ut när man springer. Eftersom det bara är en LED så är lamporna lite känsliga för vart man lyser men där man lyser blir det mer eller mindre dagsljus. Alla helt klart mer än tillräckliga. Jag tog även bilder vid ca 600 lumen på alla lampor och det blev knappt någon skillnad. Det man såklart får är kortare ljuskägla men för trailöpning så täcker det fortfarande behovet

Slutsats

Alla tre lamporna har liknande ljusstyrka. Så vad ska då fälla avgörandet?

 • Kanske priset?
 • Vill man ha möjlighet till rött eller grönt sken?
 • Vilken huvudställning sitter bäst på huvudet?
 • Är vikten viktigast?

Vi kan inte ge en entydig vinnare utan lamporna har alla fördelar och nackdelar. Men ska du ha den som en traillampa så är SEAL ett spännande alternativ då den har ett attraktivt pris medans det säkraste kortet är kanske Compass R då den funnits på marknaden i många år och har generös garanti.

Som vanligt är det bästa att klämma och känna själv på lamporna. Men klart är att detta är en bra typ av lampa för såväl hantverkare, motionärer och friluftsmänniskor. Så bra köp.