Test av VJ MAXx2 och VJ Lightspeed

Vår medarbetare Heino har jag testat både VJ MAXx2 och VJ Lightspeed och har redan börjat få fjärilar i magen – men av olika anledningar. Nedan sammanfattar han sina intryck.

VJ MAXx2

Denna sko är rymlig och har en rak tålinje. Likt många andra fick jag gå ner en halv storlek (från UK 5.5 till UK 5), och då satt den perfekt. Jag testade skon under ett lite längre pass på stigarna i runt Skatås.

Mitt första intryck var att de satt rätt direkt, jag behövde knappt ändra snörningen. Jag har gärna lite extra dämpning när jag springer långpass på stigar, men med vissa skor är det på bekostnad av tryggheten i nedförsbackar. Detta kände jag inte med VJ MAXx2. Skon kändes stabil även när det blev tekniskt och jag misstänker att detta har att göra med rockplaten i mellansulan som gör att skon inte vrider sig under foten, samtidigt som den skyddar mot genomslag. Det är perfekt för mig som inte gillar att hålla igen nerför. Här är det viktigt att välja rätt storlek, blir skon för stor för dig kommer du inte att ha kontroll!

Ovandelen som är stickad i ett stycke kändes lite ovan först, men det var verkligen inget jag tänkte på under löpturen – vilket är ett bra betyg. Min känsla är materialet i ovandelen blir som mest bekvämt när det är lite blött.

För mig blir detta en sko jag kommer att använda under många träningspass och den blir perfekt när jag ska springa både på stigar och vägar under samma pass. Butylgreppet gör att jag inte tvekar när jag möter en blöt berghäll eller ett stenigt parti.

VJ MAXx2 är så pass lätt att jag även kan tänka mig att köra lite längre trailtävlingar i dem. Hade jag varit ultralöpare mer än en gång om året hade jag nog skaffat mig ett par för tävling och ett par för träning.

Men på de flesta tävlingarna kommer jag att välja VJ Lightspeed.

VJ Lightspeed

I motsats till VJ MAXx2 valde jag att gå upp en halv storlek på mina Lightspeed. Jag tävlar ofta i VJ Bold X eller Irock 4 i orientering och då har jag storlek UK 5.5. Med VJ Lightspeed gick jag alltså upp till UK 6. Det handlar delvis om att jag vill ha lite mer utrymme när jag springer trail jämfört med orientering – men det ska understrykas att Lightspeed är en smal sko.

När jag skulle ge mig i väg på ett lite snabbare pass på stig var jag först lite orolig för att jag skulle uppleva att Lightspeed var för smal för mig och att jag skulle uppleva obehag på utsidan av foten. Så blev det inte.

De kändes bra på foten från början och det blev ännu bättre efter att jag trampat i ett par vattenpölar, precis som med VJ MAXx2. Då insåg jag vad VJ Lightspeed är gjord för.

VJ har tagit det bästa från sina orienteringsskor och applicerat det på en trailsko med skön dämpning och en fjädrande nylonplatta. VJ Lightspeed känns lika offensiv som VJ Bold X och VJ Irock 4 samtidigt som den är skonsam och mjuk. Och Butylgummit är ju bäst, så är det bara.

VJ Lightspeed är definitivt en smalare sko än vad VJ MAXx2 är. Det kan vara värt att testa en halv storlek större sko.

Det gör mig glad eftersom jag har provat en hel del trailskor från märken som primärt utvecklar skor för väglöpning som jag har upplevt som klumpiga, samtidigt som jag valt bort skor med mindre dämpad sula för att skona mina begynnande gubbvader. Nu slipper jag prioritera.

Mot slutet av passet testade jag VJ Lightspeed på en asfaltsväg – och visst kände jag fjädringen från den Y-formade nylonplattan. Jag hade känt effekten på ett par berghällar också, men det blir tydligast på vägarna. Y-formen ska göra att skon känns stabil på ojämnt underlag trots styvheten och det stämmer nog. Jag kände mig i alla fall aldrig osäker på de grisiga stigarna vid Ugglemossen.

För mig blir VJ Lightspeed den primära tävlingsskon på mina traillopp framöver. Det är kanske inte en sko för er som gillar Altras breda tåbox, men ni borde testa VJ MAXx2 (om ni inte väljer Altra för deras 0mm drop, både VJ MAXx2 och VJ Lightspeed har 6mm).

Jag har varken breda eller smala fötter, men de breddar ut sig ganska långt bak på foten. Har du liknande fötter är det värt att överväga att gå upp en halv storlek på VJ Lightspeed, precis som jag gjorde. Jag upplevde inte att skorna blev för långa av att göra så.

Sammanfattning

Jag tycker att VJ verkligen har lyckats med VJ MAXx2 och VJ Lightspeed. Det är imponerande då det är deras första skor av den här typen. Vill du ha något att träna långa pass i är VJ MAXx2 rätt val, medan VJ Lightspeed är en tävlingssko till sin passform.

På grund av att de skiljer sig åt i storlekarna och eftersom de är så pass olika i sin läst skulle jag rekommendera er att testa dem i butiken om ni har möjlighet. När ni sen har hittat rätt storlek har jag svårt att se att ni skulle bli besvikna.

Om ni vill läsa fler löpares djupa analyser av dessa skor rekommenderar jag följande recensioner:

Recension VJ MAXx2: https://www.roadtrailrun.com/2024/02/vj-shoes-maxx2-multi-tester-review-pure.html

Recension VJ Lightspeed: https://www.roadtrailrun.com/2024/03/vj-lightspeed-multi-tester-review-4.html

Vi ses på stigarna!

/Heino

Köp skorna här: