OT Comp – långtidstest

”Om jag bara hade ett par skor utan metalldubb så hade det kunna vara OT Comp”

Jag har testat ett par nya skor för säsongen från Salming, deras OT Comp, under en längre tid. Oftast tränar och tävlar jag i skor med metalldobb, min vanligaste tävlingssko har hittills varit Icebug Spirit vilken jag kommer utgå en del från. Jag äger sedan tidigare en Salming löparsko, Enroute, men OT comp är inte speciellt lik den på någon punkt. Mitt första intryck var av OT Comp var att den är ganska lik Inov-8 190. Passformen och känslan är lik 190 men jag upplever att sulan är robustare och att hälen har en hård form. Efter en hel del pass i den upplever jag den som väldigt väldigt skön. En orienteringssko man faktiskt kan längta efter att stoppa fötterna i.

Just hälen har för tillfället varit ett problem för mig då jag hela vintern besvärats av en hälsenetendios. Därför har jag velat undvika skor som trycker på hälsenan. Här är jag väldigt nöjd med OT Comp. Hälkappan är förhållandevis låg och hård, men däremot trycker den inte. Istället formar den sig som ett hårt skal runt foten och på min häl passar det väldigt bra. Jag har inte upplevt den hälkappan på någon ol-sko tidigare så jag kan inte jämföra med någon annan modell. Den upplevs ibland som lite lös i hälen men jag har aldrig upplevt det som ett problem. Prova och känn själv hur den passar din häl.

OT Comp är en sko med tunn sula utan någon vidare dämpning, det är inte heller någon superlättviktare men upplevs trots detta som smidig och lätt på foten. Sulan är hårdare än t.ex. inov-8 xthalon 190 vilket jag upplever som en fördel då jag inte känner stenar och liknande lika tydligt genom skon. Jag upplever istället att sulan ger ett stabilt intryck vid löpning i skogen, oavsett terrängtyp. Jag ser ingen nackdel alls i att sulan är av det hårdare slaget då löpkänslan ändå är väldigt god men då är jag också van vid skor av det lite styvare slaget.

Greppet

Vad gäller greppet har den levererat helt okej, jag upplever att den är i klass med Icebug Acceleritas i skogen men att den inte går att jämföra med skor med metalldubbar (såklart). Gummit i sulan ska vara gjort av Michelin och jag upplever att det ger ett väldigt bra grepp på torra berghällar men har det lite sämre när det blir blött där jag upplever Acceleritas som bättre. Å andra sidan ger den hårda sulan ett bättre grepp när det är torrt och dessutom är den lite skönare att springa med då underlaget är exempelvis stenigt.

Jag upplever att hållbarheten på skorna är bra. Jag har Sprungit i skorna i ett några månader och hittills inte upplevt någon tydlig förslitning eller att skorna riskerar att gå sönder på något ställe inom kort. Skorna verkar hålla bra men det är svårt att säga något efter ett exemplar med endast några månaders löpning.

Summering

Jag skulle säga att skorna passar bra till sprint med lite ruffigare underlag än enbart park. I skogen skulle jag välja dem vid torr och mer lättlöpt terräng. För mig blir det en väldigt skön träningssko men jag kommer att fortsätta föredra att tävla med metalldubb. Summerat en sko för sprint-OL och Traillöpning. (Jag har ingen erfarenhet av swimrun men antar att OT Comp skulle fungera bra då den dränerar ok. )

/Martin Ahlberger GMOK (Springer vanligen i Icebug Spirit)

Läs mer om skorna här.