Trailskor med dämpning

Ska du springa Ultradistans? Är du skadad och vill ha mer dämpning i skorna? Det finns mycket trailsskor att välja mellan. Och det finns nästan en sko specialiserad för varje tillfälle, stening, lerigt, obanat, hårdpackat med mera.

Men det finns också trailskor som är generella och passar allt och inget. Tex:

  • Vanligast: Det är transportsträcka på grus/asfalt till stigarna så du vill ha en sko som passar både och.
  • Du ska börja springa trail och har förut sprungit mycket asfalt.
  • Du skadar dig lätt på asfalt så du måste börja variera med trail.
  • Du springer bara trail men vill ha något mer dämpning på mängdpassen för att du har ont någonstans.
  • Du vill kunna ha ilägg även i trailskorna.
  • Du har anmält dig till Ultravasan eller annat längre traillopp.

Oavsett varför du önskar dämpning i trailskorna så har vi några fina alternativ.

VJ Ultra

VJ Ultra är som namnet föreslår en Ultra-sko. Rejält med dämpning och bra plats för tårna. Till skillnad från andra skor från VJ så har den inte den tydliga midjan på sulan. Annars är mycket samma som sina mer tekniska skor. Fitlock och det fantastiska Butylgummit.

Inov-8 TrailFly Ultra G300

Inov-8 TrailFly G300 är Inov-8 senaste uppfinning med grafen även i dämpningen. Den ska ge 25% mer energiåtergivning har 5 mm drop och är bred och väldämpad. En grym Ultrasko.

Inov-8 Terraultra/Trailfly G270

Inov-8 Terraultra G270 är uppföljaren till G260. Inov-8 Terraultra G270 har fortsatt har 0 i drop och bred tåbox. Största skillnaden är mer dämpning och mer ”bounce”. Dvs man får mer hjälp i frånskjutet. En fantastisk Ultrasko. Under 2022 kommer denna sko att byta namn till Trailfly G270 men det är exakt samma sko som Terraultra G270.

VJ MAXx

VJ MAXx, 4 mm drop och en medium passform. För den som söker en sko som passar för långa lopp med ambitioner.

Yttersulans mönster är genomtänkt så det inte fastnar lera eller sten. Materielet är såklart RB9X som i Spirit och Zeal vilket borgar för ett superbt våtgrepp.

Icebug Outrun

Icebug Outrun har vi valt att ta in då det är en sko för de som löper stigar, motionspår och begränsat ”off road”. I Outrun får man då en sko som är fullt dämpad, 7 mm drop och har ett bra grepp. Även i Outrun så är det RB9X-gummi så fästet är grymt.

Vem ska köpa Outrun? Det finns många: Orienterare som vill ha en mängdträningssko för löpturer på elljusspår, de som vill börja med traillöpning eller om du går mycket i skog och mark. Helt enkelt är Outrun mångsidig och mycket för pengarna.

Hoka One One Mafate

Hoka är kända för sina dämpade skor. Men en teknik i sulan som gör att ju hårdare du trycker ju bättre sitter foten fast, lite som en racerstol i en bil, får du bra passform trots att det är mycket dämpning. En sko som många gillar. Garanterat bra fäste då det är en fin sula från Vibram.

Altra Lone Peak 5

Altra Lone Peak 5 0 i drop och mycket bred tåbox. För den som inte är så traditionell och söker nya upplevelser.

Köp trailskor med dämpning här: