Trailskor med dämpning

Ska du springa Ultradistans? Är du skadad och vill ha mer dämpning i skorna? Det finns mycket trailsskor att välja mellan. Och det finns nästan en sko specialiserad för varje tillfälle, stening, lerigt, obanat, hårdpackat med mera.

Men det finns också trailskor som är generella och passar allt och inget. Tex:

  • Vanligast: Det är transportsträcka på grus/asfalt till stigarna så du vill ha en sko som passar både och.
  • Du ska börja springa trail och har förut sprungit mycket asfalt.
  • Du skadar dig lätt på asfalt så du måste börja variera med trail.
  • Du springer bara trail men vill ha något mer dämpning på mängdpassen för att du har ont någonstans.
  • Du vill kunna ha ilägg även i trailskorna.
  • Du har anmält dig till Ultravasan eller annat längre traillopp.

Oavsett varför du önskar dämpning i trailskorna så har vi några fina alternativ.

VJ Ultra

VJ Ultra är som namnet föreslår en Ultra-sko. Rejält med dämpning och bra plats för tårna. Till skillnad från andra skor från VJ så har den inte den tydliga midjan på sulan. Annars är mycket samma som sina mer tekniska skor. Fitlock och det fantastiska Butylgummit.

Inov-8 TrailFly Ultra G300

Inov-8 TrailFly G300 är Inov-8 senaste uppfinning med grafen även i dämpningen. Den ska ge 25% mer energiåtergivning har 5 mm drop och är bred och väldämpad. En grym Ultrasko.

Inov-8 Terraultra G270

Inov-8 Terraultra G270 är uppföljaren till G260. Inov-8 Terraultra G270 har fortsatt har 0 i drop och bred tåbox. Största skillnaden är mer dämpning och mer “bounce”. Dvs man får mer hjälp i frånskjutet. En fantastisk Ultrasko.

VJ MAXx

VJ MAXx, 4 mm drop och en medium passform. För den som söker en sko som passar för långa lopp med ambitioner.

Icebug Capra

Icebug Capra är utvecklad tillsammans med Tove Alexandersson. Syftet med skon är att springa långa krävande lopp som tex skyrunning. Men de passar såklart att springa all form av trail i.

Skons sula är mycket tekniskt uppbyggd och innehåller en hel del spännande teknik. Det finns en ”kickplate” i sulans mitt. Syftet med kickplate är att dels ge fart framåt åt dels skydda mot hårda stenar under fotens mitt. I sulans framdel finns en ”rock shield” som även den skyddar mot genomslag och dessutom fördelar trycket ut över framfoten. Det är skönt vid längre lopp.

Icebug Capra herr design
Icebug Capra herr
Icebug Capra dam

Yttersulans mönster är genomtänkt så det inte fastnar lera eller sten. Materielet är såklart RB9X som i Spirit och Zeal vilket borgar för ett superbt våtgrepp.

Icebug Capra yttersula - Yttersulans mönster är genomtänkt så det inte fastnar lera eller sten. Materielet är såklart RB9X

I övrigt så är skon medium dämpad och har 7 mm drop.

Icebug Outrun

Icebug Outrun har vi valt att ta in då det är en sko för de som löper stigar, motionspår och begränsat “off road”. I Outrun får man då en sko som är fullt dämpad, 7 mm drop och har ett bra grepp. Även i Outrun så är det RB9X-gummi så fästet är grymt.

Vem ska köpa Outrun? Det finns många: Orienterare som vill ha en mängdträningssko för löpturer på elljusspår, de som vill börja med traillöpning eller om du går mycket i skog och mark. Helt enkelt är Outrun mångsidig och mycket för pengarna.

Salming Trail 6 efterföljare till Trail 5

Salming Trail 6 5mm drop och no nonsens. För den som skall börja springa trail och vill ha en helt allround sko, som inte skiljer sig så mycket från en vanlig joggingsko förutom att det är bra grepp.

Altra Lone Peak 5

Altra Lone Peak 5 0 i drop och mycket bred tåbox. För den som inte är så traditionell och söker nya upplevelser.

Altra Lone Timp 3

Altra Timp 3 i drop och mycket bred tåbox. För den som inte är så traditionell och söker nya upplevelser. Mer dämpning än Lone peak.

Köp trailskor med dämpning här: