Orienteringsskor och trailskor

Att köpa nya skor kan vara riktigt svårt och vad som passar just dig beror på flera olika faktorer. Så därför har vi skrivit ihop en guide för att hjälpa just dig navigera i skodjungeln. För att hjälpa dig hitta rätt skor har vi valt att klassificera skorna efter tre olika parametrar: vilket underlag du ska springa på, vilken passform du vill ha samt hur dämpad sko du vill ha.

Vår klassificering av underlag:

Terräng, dessa modeller är anpassade för att kunna användas i helt obanad terräng bland buskar, snår, myrar, stenar och rötter mm. Detta är skona med bäst fäste och är ofta tillverkade i stryktåligt material. De håller formen bra även när de blir blöta och har en låg våtvikt. Dessutom är de låga för att ge en bra markkontakt och minska risken för stukning.

Terräng/trail, dessa modeller kan ses som ett mellanting mellan terräng- och trailskorna. De tenderar att vara mer uppbyggda än terrängskorna men har fortsatt en yttersula mönstard för att greppa ordentligt även utanför stigarna.

Trail, dessa modeller är som gjorda för att springa traillopp med och lämpar sig därmed bra på stig. De har en mindre aggressivt mönstrad sula och kan ha dämpning. Har skorna metalldubb så kan de ha en viss fjädring så att de inte känns lika hårt att springa med.

Trail/väg, dessa modeller fungerar som allroundskor på elljusspår eller hårt packade grusvägar med avstickare ut på mindre skogsstigar. Men skon fungerar även bra när du ska transportera sig till och från spåret på lite asfalt.

Väg, dessa modeller är till för att springa på asfalt med. De lättaste modellerna fungerar även fint för sprint.

Trail/Vinterlöpning, har fått en egen kategori. Det som skiljer ut dessa skor är att de ofta har en mer vattenavstötande konstruktion och även mer stoppning för att hålla värmen bättre.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SKORNA

Vår klassificering av passform:

Smal, en läst som smiter åt runt foten och gör så att skon verkligen sitter på plats.

Normal, passar de flesta som inte vill ha en sko som sitter åt runt foten.

Bred, gott om plats för breda fötter och även lämplig om du har halgus valgus.

Vi klassificerar dämpning enligt:

Lite, eftersom vi säljer orienteringsskor och andra extrema skor så kan lite vara det samma som ingen.

Medel, allt är relativt. I förhållande till skor utan dämpning så har skorna med medeldämpning någon form av dämpning.

Mycket, hos oss är detta en ganska bred kategori. Här finns allt från orienteringsskor med mycket dämpning till mängdträningsskor för asfaltslöpning.

 

FAQ för val av skor:

Ska jag ha metalldubbar eller gummidobb?

Ska du bara ha en sko välj gummidobb. Men vill du ha det bästa fästet när det är blött eller isigt så skaffa ett par med metalldubb.

Är du under 12 år så är gummidobb att föredra.

Jag pronerar vilka skor ska jag välja?

Generellt så är våra skor optimerade för ett naturligt löpsteg, de har lågt drop och låg dämpning med mycket markkontakt. Problemet med pronation blir i och med detta mindre. Springer du med ilägg så är det bra att skorna inte har inbyggt stöd då det kan överkompensera med ett ilägg. Så måste du ha ilägg välj tunna ilägg för att inte komma så högt och prova skorna med ilägg så att hälkappan inte blir för låg så att skon inte greppar om hälen. Så svaret blir helt enkelt välj en sko som känns bra och där eventuella ilägg får plats.

Jag vill börja springa lite mer trail, vad ska jag välja?

Enligt vår kategorisering så bör du titta på Trail/väg eller Trail.

Jag är ny på orientering vilken sko ska jag välja?

Det behövs inte så mycket utrusning i orientering om man springer när det är ljust. Så vårt råd är våga välja en terrängsko på en gång om du är vuxen. Det blir roligare och du minskar risken för skador.

Jag springer swimrun/OCR, har ni skor som passar till det?
De egenskaper en sko behöver för swimrun eller OCR stämmer väl överens med vad som krävs av en orienteringssko. De flesta av våra skor som är klassade som terräng är lätta även när de blivit blöta, har bra fäste i varierande terräng och har en tålig ovandel och passar därmed utmärkt även till swimrun och OCR.

Jag ska springa ett lopp som heter …, vilken sko ska jag välja?

Det finns nästan lika många svar som det finns lopp. Lidingöloppet kallar sig terränglopp men det fungerar att springa i vanliga löparskor. Ultravasan är lång och kräver kanske lite mer dämpning andra lopp sker i obanad terräng tidigt eller sent på säsongen i kallt väder. Som du förstår ställer det olika krav på utrustningen. Så svaret är kom till butiken, ring oss eller maila till kundtjanst@smsport.se så resonerar vi fram vad som borde passa just ditt lopp. Vi har skor för alla typer av lopp!

Det är förvirrande med alla storlekar, US, UK, USL, EUR och cm?

Ja det är det! Vi har samlat tillverkarnas guider under denna länk.

Icebug använder US-storlekar, Inov-8, VJ och Salming UK-storlekar och Bagheera EUR-storlekar. Men vi har försökt att så långt det går använda UK-storlekar.