Köpguide kompasser

Det finns grovt sett 3 kategorier på kompasser:

  1. Tumkompasser
  2. Linjalkompasser
  3. Handledskompasser

Ska du köpa din första kompass för orientering så rekommenderar vi alltid en tumkompass om du är äldre än 8 år.

1. Tumkompasser

Vridbart eller inte vridbart?

Här finns det inget givet svar. Men man klarar sig utan att vrida så det är inget måste. Väljer man en kompass med färger på så kan man använda det istället för att vrida. Se bilden nedan. Sedan finns det de som kanske är vana att vrida från att de använt linjalkompasser och då kan det vara en trygghet. Nedan ett exempel på en kompass med färger för att syfta med.

Höger eller vänster?

Oavsett om du är höger eller vänsterhänt så ska du ha kompassen i den hand du vill hålla kartan i. Använder man tumkompass så sitter karta och kompas ihop i en enhet kan man säga.

Hur ska jag tänka när jag väljer tumgrepp?

Det finns två huvudtyper av tumkompasser. En variant med urgröpning för tummen där du får ner spetsen av tummen med kontakt mot kartan och en variant där tummen vilar på en platta. Vi på SM Sport har alla olika här och det finns inte heller fördelar eller nackdelar med någon variant. Det är helt enkelt bara en känsla.

Nybörjare eller junior, vad ska jag välja?

Först och främst, välj tumkompass. Är du under 10 år rekommenderar vi en juniorkompass och er du äldre köp en fullstor kompass.

Se vårt utbud av tumkompasser

2. Linjalkompasser

Vi har tre varianter av linjalkompasser.

  • Med förstoringsglas
  • Utan förstoringsglas
  • Turistkompasser

Om du ska orientera på orienteringstävlingar. Välj vilken kompass du vill över 550kr då får du en stabilkompass. Sak du vandra i fjällen eller ha en kompass på din svamppromenad så kan du välja någon av de billiga varianterna. Skillnaden är att de billigare kompasserna kräver att du står still för att de säkert skall visa norr.

Se vårt utbud av linjalkompasser

3. Handledskompasser

Passar när du inte är i behov av att ta ut riktning. Tex när du cyklar, sprintorienterar eller liknande. Du har händerna fria.

Det finns även enklare juniorkompasser för handleden men här rekommenderar vi istället juniorkompasser för tummen.