Personalens favoritskor

Under 4 veckor sÄ kommer vi att presentera personalen pÄ SM Sports skofavoriter. Under varje vecka sÄ kommer det ocksÄ att vara 10% rabatt pÄ respektive sko. Alla skorna kommer att vara Trailskor men med lite olika anvÀndningsomrÄden.

Vecka 23 Torbjörns favorit VJ XTRM

VJ XTRM Àr den sko jag sprungit klart mest med under de senaste Ären.

Dom har varit mitt givna val i orientering och löpning i Dolomiterna, Svenska fjÀllen, orienteringar i hela landet samt i mina trÀningsmarker pÄ KroppefjÀll.

Jag tÀvlar i orientering och trÀnar nÀstan uteslutande i skog och terrÀng.

NĂ€r jag löptrĂ€nar trivs jag bĂ€st nĂ€r jag fĂ„r springa varierande ”singeltracks” som stĂ€ller krav pĂ„ min löpteknik och förmĂ„ga att anpassa min löpning utifrĂ„n de utmaningar terrĂ€ng och underlag stĂ€ller pĂ„ mig.

 

VJ XTRM Àr en stabil sko som verkligen motsvarar mina förvÀntningar och krav, med ett fantastiskt grepp pÄ hala stenar och rötter genom sin sula av Butyl-gummi. Det Àr samma gummiblandning som VJ Iroc men pÄ XTRM Àr dubbarna nÄgot kortare och bredare med en grym markkontakt som resultat.

Skon har god dĂ€mpning samt har Rockplate i mella nsulan som innebĂ€r att skon ”hĂ„ller emot” nĂ€r jag trampar pĂ„ rötter och stenar, och den minimerar kĂ€nslan av exempelvis vassa stenar jag trampar pĂ„.

Den har en mediumlÀst med en nÄgot rymligare tÄbox.

LöpkÀnslan i skon Àr fantastisk och som vÀcker liv i mina djupt vilande medeldistansgener frÄn löparbanan, och jag upplever mycket god kontroll utför samt i stenig och utmanande terrÀng.

vecka 20 Oskars favorit VJ MAXx

Först ut Àr Oskar under vecka 20. Oskar vÀljer den sko som han anvÀnder mest. Det Àr VJ Maxx. Det Àr den perfekta skon för ett blandat terrÀngpass. En typisk runda för Oskar Àr att springa 1 km cykelbana, följt av 1 km grusvÀg innan han kommer till skogen. VÀl i skogen Àr det mest "singel" tracks med tekniska inslag

dÀr det blir mycket snabba steg pÄ framfoten. VÀl ute ur skogen igen Àr det cykelbana 1 km innan han Àr hemma.

För dessa pass Àr VJ Maxx den optimala skon. Dubbarna Àr ganska lÄga sÄ att det Àr inte

obekvÀmt att springa pÄ hÄrdare underlag. Det Àr Àven en del dÀmpning under foten och i hÀlen. VÀl ute i skogen sÄ Àr det ganska tunn sula med bra kÀnsla i framfoten sÄ man har bra kontroll i bökigare terrÀng. Foten sitter som ett skruvstÀd frÄn vristen och bakÄt men det Àr en ganska generös tÄbox. SÄ Àven lÀngre strÀckor och ultradistanser i terrÀng skulle fungera fint.

FÀstet pÄ klippor och rötter Àr sÄ bra det kan bli med VJs butylgummi (samma som i Irock).

 

Vecka 21 Stefans favorit Inov-8 X-talon G210

Vid O-ringen i SÀlen 2008 fick jag se en sko frÄn Inov-8 som var helt ny och fanns Ànnu inte pÄ marknaden. Skon liknade inget jag dittills sett. Lyckliga omstÀndigheter gjorde att SM Sport var först i Sverige att sÀlja skon. Det var X-Talon 212. Sedan dess har olika X-Talonmodeller varit stÀndiga följeslagare frÄn april-oktober varje Är. Jag springer bara i terrÀng och pÄ stigar och mycket med karta eftersom orientering Àr min passion kopplad till löpning. Just nu Àr det X-Talon G210 som gÀller. X-Talonskorna har en ganska tunn sula och följsam ovandel och mjuk hÀlkappa vilket ger lite mockasinkÀnsla. Lite skador dras ju alla med, sÄ ocksÄ jag emellanÄt. Men jag har inte haft en enda allvarlig stukning sedan jag började med X-Talon. Jag vill tillskriva skorna lite av detta.

Den tunna sulan och följsamheten gör att risken minskar. Jag tror inte pÄ tesen med hÄrda och stabila skor!
Greppet har alltid varit bra i skogen, vissa modeller har varit lite sÀmre pÄ blöta hÀllar, Men nu med G210 Àr det bra, tycker jag. Grafen i sulan gör ocksÄ att den inte nöts ned lika snabbt som tidigare. LÀtt Àr den ocksÄ. Jag provvÀgde en stl 42 till exakt 200 gram. Jag springer numera H65 och mÄnga av mina motstÄndare har lÀmnat förvÀrvslivet och Àr numera fullblodsproffs med ett enda intresse. DÄ kÀnns det Ätminstone bra att inga av mina konkurrenter har lÀttare skor Àn jag.

X-Talon G210 finns för övrigt som testsko hos SM Sport om nÄgon vill komma förbi butiken och springa en runda med dem.

PÄ senhösten nÀr löven fallit och det blir blött pÄ berghÀllarna skiftar jag gÀrna till skor med metalldubb, men det Àr en annan historia.

 

Vecka 22 Lucynas favorit Inov-8 X-talon 212

NĂ€r jag började mitt orienteringsĂ€ventyr 1998 hade jag ingen aning vad orientering handlar om, eller Ă€nnu mindre i vilka skor springer man 😉 Efter flera Ă„r “pĂ„ marknaden” visste jag att skorna Ă€r det viktigaste och att de MÅSTE ha metalldubbar. Det trodde jag i nĂ€sta 20 Ă„r tills 2016, nĂ€r jag bestĂ€mde mig att köpa mitt första par skor med gummidobb. Och sjĂ€lvklart köpte jag dem pĂ„ rea hos SM Sport 🙂

FrÄn början var jag lite skeptisk för att jag trodde inte att gummisulan kunde vara lika bra som spikar (eller Ànnu bÀttre). Jag testade modellen i olika förhÄllanden: pÄ smÄ stigar, pÄ lera och torra underlag, under orienteringstÀvlingar och OL-trÀningar. Oavsett förhÄllanden var skon lika bra: bÀst grepp, stabilitet och fotskydd (tack vare det extra materialet runt skon). Jag gjorde det slutliga testet i Tatrabergen (de högsta bergen i Polen), dÀr finns svÄra förhÄllanden pÄ mÄnga stÀllen - stenar, lera, branter. PÄ en vecka sprang jag dÀr runt 100 km i X-Talon 212. Vad hÀnde efter detta? Ingenting! Foten och sulan var i perfekt skick, skon gick inte sönder.

Jag kan sÀga att Inov-8 X-Talon 212 Àr en mÀktig sko för dem tuffaste förhÄllandena. 212 överlever allt varhelst tar du den och den bekrÀftar en sak - en sko med en gummisula kan vara lika bra (eller bÀttre) som en sko med metalldubbar.

X-Talon 212 som kom till SM Sport för nÄgra 

veckor sedan Ă€r en tvillingbror till mina gamla X-Talon frĂ„n 2016. Den “nyare” versionen ser identisk ut men den Ă€r förbĂ€ttrad i sulan. Gummit i sulan Ă€r Ă€n mer ”greppigt”. 

Enligt min Äsikt: X-Talon 212 Àr en av bÀsta skorna pÄ marknaden - de Àr bÄde universella (fungerar bra i olika förhÄllanden) och specialiserade (vÀl designad sula, skoform och materialval).

AnvÀnda ca 30 pass

Fortsatt bra mönster i sulan

Tatrabergen i Polen

En tidigare version av x-talon 212