Personalens favoritskor

Under 4 veckor så kommer vi att presentera personalen på SM Sports skofavoriter. Under varje vecka så kommer det också att vara 10% rabatt på respektive sko. Alla skorna kommer att vara Trailskor men med lite olika användningsområden.

Vecka 23 Torbjörns favorit VJ XTRM

VJ XTRM är den sko jag sprungit klart mest med under de senaste åren.

Dom har varit mitt givna val i orientering och löpning i Dolomiterna, Svenska fjällen, orienteringar i hela landet samt i mina träningsmarker på Kroppefjäll.

Jag tävlar i orientering och tränar nästan uteslutande i skog och terräng.

När jag löptränar trivs jag bäst när jag får springa varierande ”singeltracks” som ställer krav på min löpteknik och förmåga att anpassa min löpning utifrån de utmaningar terräng och underlag ställer på mig.

 

VJ XTRM är en stabil sko som verkligen motsvarar mina förväntningar och krav, med ett fantastiskt grepp på hala stenar och rötter genom sin sula av Butyl-gummi. Det är samma gummiblandning som VJ Iroc men på XTRM är dubbarna något kortare och bredare med en grym markkontakt som resultat.

Skon har god dämpning samt har Rockplate i mella nsulan som innebär att skon ”håller emot” när jag trampar på rötter och stenar, och den minimerar känslan av exempelvis vassa stenar jag trampar på.

Den har en mediumläst med en något rymligare tåbox.

Löpkänslan i skon är fantastisk och som väcker liv i mina djupt vilande medeldistansgener från löparbanan, och jag upplever mycket god kontroll utför samt i stenig och utmanande terräng.

vecka 20 Oskars favorit VJ MAXx

Först ut är Oskar under vecka 20. Oskar väljer den sko som han använder mest. Det är VJ Maxx. Det är den perfekta skon för ett blandat terrängpass. En typisk runda för Oskar är att springa 1 km cykelbana, följt av 1 km grusväg innan han kommer till skogen. Väl i skogen är det mest "singel" tracks med tekniska inslag

där det blir mycket snabba steg på framfoten. Väl ute ur skogen igen är det cykelbana 1 km innan han är hemma.

För dessa pass är VJ Maxx den optimala skon. Dubbarna är ganska låga så att det är inte

obekvämt att springa på hårdare underlag. Det är även en del dämpning under foten och i hälen. Väl ute i skogen så är det ganska tunn sula med bra känsla i framfoten så man har bra kontroll i bökigare terräng. Foten sitter som ett skruvstäd från vristen och bakåt men det är en ganska generös tåbox. Så även längre sträckor och ultradistanser i terräng skulle fungera fint.

Fästet på klippor och rötter är så bra det kan bli med VJs butylgummi (samma som i Irock).

 

Vecka 21 Stefans favorit Inov-8 X-talon G210

Vid O-ringen i Sälen 2008 fick jag se en sko från Inov-8 som var helt ny och fanns ännu inte på marknaden. Skon liknade inget jag dittills sett. Lyckliga omständigheter gjorde att SM Sport var först i Sverige att sälja skon. Det var X-Talon 212. Sedan dess har olika X-Talonmodeller varit ständiga följeslagare från april-oktober varje år. Jag springer bara i terräng och på stigar och mycket med karta eftersom orientering är min passion kopplad till löpning. Just nu är det X-Talon G210 som gäller. X-Talonskorna har en ganska tunn sula och följsam ovandel och mjuk hälkappa vilket ger lite mockasinkänsla. Lite skador dras ju alla med, så också jag emellanåt. Men jag har inte haft en enda allvarlig stukning sedan jag började med X-Talon. Jag vill tillskriva skorna lite av detta.

Den tunna sulan och följsamheten gör att risken minskar. Jag tror inte på tesen med hårda och stabila skor!
Greppet har alltid varit bra i skogen, vissa modeller har varit lite sämre på blöta hällar, Men nu med G210 är det bra, tycker jag. Grafen i sulan gör också att den inte nöts ned lika snabbt som tidigare. Lätt är den också. Jag provvägde en stl 42 till exakt 200 gram. Jag springer numera H65 och många av mina motståndare har lämnat förvärvslivet och är numera fullblodsproffs med ett enda intresse. Då känns det åtminstone bra att inga av mina konkurrenter har lättare skor än jag.

X-Talon G210 finns för övrigt som testsko hos SM Sport om någon vill komma förbi butiken och springa en runda med dem.

På senhösten när löven fallit och det blir blött på berghällarna skiftar jag gärna till skor med metalldubb, men det är en annan historia.

 

Vecka 22 Lucynas favorit Inov-8 X-talon 212

När jag började mitt orienteringsäventyr 1998 hade jag ingen aning vad orientering handlar om, eller ännu mindre i vilka skor springer man 😉 Efter flera år “på marknaden” visste jag att skorna är det viktigaste och att de MÅSTE ha metalldubbar. Det trodde jag i nästa 20 år tills 2016, när jag bestämde mig att köpa mitt första par skor med gummidobb. Och självklart köpte jag dem på rea hos SM Sport 🙂

Från början var jag lite skeptisk för att jag trodde inte att gummisulan kunde vara lika bra som spikar (eller ännu bättre). Jag testade modellen i olika förhållanden: på små stigar, på lera och torra underlag, under orienteringstävlingar och OL-träningar. Oavsett förhållanden var skon lika bra: bäst grepp, stabilitet och fotskydd (tack vare det extra materialet runt skon). Jag gjorde det slutliga testet i Tatrabergen (de högsta bergen i Polen), där finns svåra förhållanden på många ställen - stenar, lera, branter. På en vecka sprang jag där runt 100 km i X-Talon 212. Vad hände efter detta? Ingenting! Foten och sulan var i perfekt skick, skon gick inte sönder.

Jag kan säga att Inov-8 X-Talon 212 är en mäktig sko för dem tuffaste förhållandena. 212 överlever allt varhelst tar du den och den bekräftar en sak - en sko med en gummisula kan vara lika bra (eller bättre) som en sko med metalldubbar.

X-Talon 212 som kom till SM Sport för några 

veckor sedan är en tvillingbror till mina gamla X-Talon från 2016. Den “nyare” versionen ser identisk ut men den är förbättrad i sulan. Gummit i sulan är än mer ”greppigt”. 

Enligt min åsikt: X-Talon 212 är en av bästa skorna på marknaden - de är både universella (fungerar bra i olika förhållanden) och specialiserade (väl designad sula, skoform och materialval).

Använda ca 30 pass

Fortsatt bra mönster i sulan

Tatrabergen i Polen

En tidigare version av x-talon 212