Ledx 10 år hos SM Sport

Hur startade det egentligen?

Jo så här skriver Anders som grundade Ledx:

NOVEMBER 2009
O-event i Borås, SM-sport med Stefan Millegård i spetsen är på plats med sportförsäljningen. Jag går fram till honom och presenterar mig och ställer en fråga. — Om det finns en lampa som kostar 5 000:- och presterar bättre än det som finns på marknaden idag, går det att sälja den då? Stefan som har sinne för affärer och dessutom är Smålänning funderar en minut och säger, -ja, men det måste likna någonting också. Jag tog det som en utmaning och bad om att få återkomma. Utvecklingsarbetet tog fart och kontakter togs med tänkbara leverantörer.

VÅREN 2010
5 dagar före Vasaloppet besöker jag Stefan, hans son Joakim är också med och vi sitter hemma i deras kök i Öjersjö. Jag visar upp den första nästan produktionsklara prototypen och vi blir sittande länge och pratar om projektet innan Joakim slutligen säger, -nu måste vi ut och testa hur mycket det lyser.

Det visar sig att jag har glömt de mindre batterierna som jag funktionstestat innan jag åkte dit. Endast det större batteriet var med, det som jag tagit med för att visa storleken på. När vi kommer ut och ska tända, då fungerar inte lampan, antiklimax.

Nedstämd gick jag tillsammans med Staffan och Joakim in i köket igen och trodde nog att det hela var kört. Till min förvåning säger Stefan, vi tar in lampan i sortimentet, detta trots att den inte lyste. Det stora batteriet visade sig senare ha ett tillverkningsfel.

Två veckor senare är jag tillbaka med en lampa som fungerar och ett par veckor före 10-mila finns de första 15 Cobra lamporna ute till försäljning, några av dessa hamnade på riktigt bra huvuden såsom Patrik Martner IFK Gbg, Albin Ridefeldt Linné och Filip Dahlgren Lidingö. Cobra hade 6 st dioder på star-kort som limmades fast på ett bakstycke i aluminium samt tre olika typer av linser för både lång och bred ljusbild, Cobra ger 2 100 lm

HÖSTEN 2010
SM-sport har fått ensamrätt på försäljning av LEDX fram till årsskiftet och allt som jag tillverkar går åt. Tillverkning sker i min tidigare fotoateljé i bottenvåningen i bostadshuset. Den består i huvudsak av inköpta komponenter och tillverkningen är väldig hantverksmässig, bl.a görs det 28 st lödningar i en lampa, och den tar 2,5 timma att tillverka. Snart inser jag att detta är inte hållbart, så på hösten 2010 så börjar utvecklingen av Cobra II som utvecklas helt för LEDX. Det tas fram en integrerad plattform för elektronik och LED på samma PCB, batterierna blir mindre och kabel och kontakt smidigare.

Så gick det alltså till och resten är historia…