Vinterskor och vinterlöpning

Att välja rätt vinterskor för löpning kan vara svårt. Det kan också bero på var i landet man bor eftersom underlaget variera och även temperaturen.

Specialskor för vinterförhållanden

Det finns några varianter på skor som helt är gjorda för vinter. De kombinerar grovt mönster men metalldubbar, vattenavstötande material och extra värme. Ett bra exempel på detta är VJ Xante. Även Saucony Peregrine Ice+ 2 är ett intressant alyternativ. Med friktionszoner utan metalldubb.

Promenera på is:

Man kanske inte altid springer utan vill ha fäste och slippa broddar på hundpromenader´, vid snöskottning och andra promenader. Då har vi några bra alternativ. Både låga skor med dubb och goretex och lite högre vattentäta kängor med metalldubb.

Hålla fötterna varma och torra på vintern

Gemensamt för var man bor i landet så vill man hålla fötterna varma (och även torra)

  • Till skillnad från att orientera eller swimrun kan det på vintern vara skönt att ha torra fötter. Det kan då hjälpa att ha en Gaiter som skyddar från att snö tränger in ovanifrån.
  • För att hålla fötterna varma och goa kan man använda en våtsocka eller en strumpa från Sealskinz eller Dexshell.
  • Välja en sko med mer avstötande yta.
  • Välja en tjockare strumpa gärna i merinoull.

Springa i snö:

Fäste på snö är det inte så svårt att få det fungerar bra med ett par trailskor. Det som är att föredra är dubbar/dobbar som inte sitter för tätt att de täpps igen. Satsa även på en bra gaiter så hålls snön borta från att komma in i skon och fastna i skosnörena.

Springa på is

Finns det risk för is på löpturen så är dubbar av metall det enda som biter. Vanliga orienteringsskor typ Spirit, VJ Integrator, VJ Falcon och Inov-8 Oroc 280. Bara att komplettera med an varmare socka.

Vinterlöpning på varierat is, grus, snö och asfalt

Här finns det skor med lite mer förlåtande dubbar. Icebug har sitt system med BUGrip där dubbarna flexar och VJ har sina Sarva Devil och Inov-8 Oroc 290.

Glöm inte att synas

När mörkret kommer och du springer vid trafik se till att synas. En enkel pannlampa och en reflexväst, ett reflexbälte eller annat smart gör stor skillnad.

 

Bor man långt söderut så är det mer sällan snö och is och man klarar sig bra med en vanlig dämpad sko med bättre grepp än den vanliga joggingskon och en varmare strumpa. Bor man mitt i landet är väta och fläckvis halka utmaningen med risk för fall och sträckningar och längre upp i norr så är det snö, is och kyla.

Här är några bra exempel från Salmings, Altra, Inov-8 och VJs trailserie för bättre grepp än joggingskor: