pannlampa för traillöpning

Traillöpning är ett ganska vitt begrepp. Men uppdelat så kan det vara:

  • Stig med dålig belysning eller promenadfart eller jogging
  • Små stigar i skogen i högre fart med tekniska inslag
  • Löpning i obanad terräng

Ta mig till lamporna

Beroende på hur man springer trail så är behovet av ljus såklart olika. Vi har valt ut några favoriter per kategori här nedan, alla med batteriet på huvudställningen. Men generellt kan nämnas att ju bättre lampa du tar desto större är chansen att du blir nöjd. Det är alltid bättre att sänka ljusstyrkan på en ljusstark lampa vid behov än att sakna ljus. Därmed inte sagt att man ska köpa värstinglampan direkt. De större lamporna har tyngre batterier, större lampa på huvudet och kanske behov av att ha batteriet på ryggen.

Fyra råd:

  • Det är bra att ha möjlighet att köpa till ett extra batteri. Gärna ett större med förlängingskabel så du kan ha det på ryggen. Detta är bra vid långa lopp eller kanske om du även skall åka skidor.
  • Välj en batteritid som passar dig. Vill du ladda ofta eller vill du kunna använda lampan flera gånger utan laddning.
  • Bra balans och ett pannband som sitter bra på just ditt huvud. Lampan vara konstruerad på ett sätt att den inte hänger ut så mycket. Det värsta som finns är att ha lampor som börjar hänga nedåt eller ändrar plats på huvudet när man springer.
  • Kvalitétslampa som klarar av att lysa under en längre period. Billigare lampor kan ha ett högt uppmätt ljusflöde 30sek efter att den tänts men droppar troligen drastiskt därefter.

Stig med dålig belysning

Stig med dålig belysning. Här har Silva många bra alternativ med sin Trailrunner och Cross Trail serier. Även M Tigers mindre varianter är bra. Tex SAS/SEAL.

Små stigar i skogen i högre fart med tekniska inslag

Små stigar i skogen i högre fart med tekniska inslag. Här är Moonlight Mountain gear BAD800 (Bright As a Day ), Lumonites Compass R och M Tiger Sports X10 Evo, Mareld Nova 2000 och SEAL de stora favoriterna. Compass R är ljusstarkast, BAD800 har en perfekt ljusbild och bra balans och X10 Evo har många steglösa inställning. En nyhet för i år är även Silva 5R som är mycket smidig.

Löpning i obanad terräng

Löpning i obanad terräng. Här finns såklart hela orienteringssortimenetet att välja på. Men om vi har valt ut lampor med batteriet på huvudställningen. Såklart finns alla lampor med möjlighet att ha större batteri i en sele eller ryggsäck. DS Trail, Ledx Snok, Moonlight Mountain gear BAD2000 är de självklara valen i denna kategorin.