Orienteringsskor och trailskor

Köpguide – Vår klassificering av skor:

Vi har klassificerat alla våra skor enligt nedanstående skala för att hjälpa dig välja rätt skor. När du väl klickar in på ett par skor så har vi även skrivit in till vad vi tycker skon passar till. Det kan vara OL, Swimrun, Sprint, OCR, väglöpning mm.

Terräng Orientering eller annan tuff behandling bland myrar, kärr, snår rötter eller kanske OCR/swimrun. Dessa skor har bästa fästet, låg våtvikt, håller formen blöt, tål vassare kanter och är låg med god markkontakt för bästa känsla och minska risken för att vricka sig.

Terräng/trail, dessa modeller är fullgoda att orientera i men är något mer uppbyggda och erbjuder något bättre komfort. Trivs även bra på skogsstigar och flera modeller passar för swimrun.

Trail, dessa modeller är som gjorda för att springa traillopp med. Mindre aggressivt mönster på sulan och kan ha dämpning. Har skorna metalldubb så kan de ha en viss fjädring så att de inte känns lika hårt att springa med.

Trail/väg, dessa modeller fungerar som allroundskor på elljusspår eller hårt packade grusvägar med avstickare ut på mindre skogsstigar. Men skon fungerar även bra när du ska transportera sig till och från spåret på lite asfalt.

Väg, dessa modeller är till för att springa på asfalt med. De lättaste modellerna fungerar även fint för sprint.

(Trail/Vinterlöpning, har fått en egen kategori. Det som skiljer ut dessa skor är att de ofta har en mer vattenavstötande konstruktion och även mer stoppning för att hålla värmen bättre.)

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SKORNA

Vi klassificerar passformen enligt:

Smal, en läst som smiter åt runt foten. Inov-8 kallar detta Precision Fit.

Normal, passar de flesta som inte vill ha en sko som sitter åt runt foten. Inov-8 kallar detta standard Fit.

Bred, gott om plats för breda fötter och även lämplig om du har halgus valgus.

Vi klassificerar dämpning enligt:

Lite, eftersom vi säljer orienteringsskor och andra extema skor så kan lite vara det samma som ingen.

Medel, allt är relativt. I förhållande till skor utan dämpning så har skorna med medeldämpning någon form av dämpning.

Mycket, hos oss är detta en ganska bred kategori. Här finns allt från orienteringsskor med mycket dämpning till mängdträningsskor för asfaltslöpning.

 

FAQ för val av skor:

Ska jag ha metalldubbar eller gummidobb?

Ska du bara ha en sko välj gummidobb. Men vill du ha det bästa fästet när det är blött eller isigt så skaffa ett par med metalldubb.

Är du under 12 år så är gummidobb att föredra.

Jag pronerar vilka skor ska jag välja?

Generellt så är våra skor optimerade för ett naturligt löpsteg, (detta gäller även Salmings skor för väglöpning) då de har lågt drop och låg dämpning med mycket markkontakt. Problemet med pronation blir i och med detta mindre. Springer du med ilägg så är det bra att skorna inte har inbyggt stöd då det kan överkompensera med ett ilägg. Så måste du ha ilägg välj tunna ilägg för att inte komma så högt och prova skorna med ilägg så att hälkappan inte blir för låg så att skon inte greppar om hälen. Så svaret blir helt enkelt välj en sko som känns bra och där eventuella ilägg får plats.

Jag vill börja springa lite mer trail, vad ska jag välja?

Enligt vår kategorisering så bör du titta på Trail/väg eller Trail.

Jag är ny på orientering vilken sko ska jag välja?

Det behövs inte så mycket utrusning i orientering om man springer när det är ljust. Så vårt råd är våga välja en terrängsko på en gång om du är vuxen. Det blir roligare och du minskar risken för skador.

Jag ska springa ett lopp som heter …, vilken sko ska jag välja?

Det finns nästan lika många svar som det finns lopp. Lidingöloppet kallar sig terränglopp men det fungerar att springa i vanliga löparskor. Ultravasan är lång och kräver kanske lite mer dämpning andra lopp sker i obanad terräng tidigt eller sent på säsongen i kallt väder. Som du förstår ställer det olika krav på utrustningen. Så svaret är kom till butiken eller ring oss så resonerar vi fram vad som borde passa just ditt lopp. Vi har skor för alla typer av lopp!

Det är förvirrande med alla storlekar, US, UK, USL, EUR och cm?

Ja det är det! Vi har samlat tillverkarnas guider under denna länk.

Icebug använder US-storlekar, Inov-8, VJ och Salming UK-storlekar och Bagheera EUR-storlekar. Men vi har försökt att så långt det går använda UK-storlekar.