Köpa rullskidor och utrustning

Om du vill börja med rullskidor så behövs en del utrustning. Dels behövs såklart rullskidor men man behöver se över sina pjäxor och stavar också. För att det sedan ska bli en behagligt och säkert så behövs även en del kringutrustning såsom reflexväst, rullskidhjälm och rullskidhandskar.

Välja rullskidor

När man ska köpa rullskidor så är det klokt att köpa från de större tillverkarna såsom Swenor, Elpex, Skigo, KV+ med flera. Detta då man sliter ut hjul och vill kunna byta dessa utan att bygga om skidan. Det är även påfrestning på “gafflarna” om man är tyngre och kör mycket så även de kan behöva bytas.

Sedan ska man fundera lite på vad man vill få ut av träningen. Är det skate, klassiskt, ska det vara för ett Vasalopp med mycket stakning eller vill man ha en riktingsstabil skida för att kunna diagonala på ett bra sätt. Numera finns även “off road” rullskidor så om man åker mycket på sämre vägar/stigar så kan det vara en lösning.

Så vi skulle vilja säga att det kan vara klokt att läsa lite och bilda sig en uppfattning om rullskidorna i förhållande till användningsområdet innan man bestämmer sig. Det går självfallet bra att kontakta oss så hjälper vi till med slutliga valet. Det vi kan säga är att var inte rädd att välja aluminium även om det låter som att “carbonfibre” är bäst. Aluminiumskidor är mycket tåliga och lätta.

 

Välja rullskidstavar eller rullholkar

Behöver man andra stavar för rullskidor? Svaret på den frågan lutar nog mest åt ett ja. Man behöver hårdare spetsar och då man kommer upp lite högre på rullskidorna så skadar det inte med någon centimeter längre stav. Det finns två sätt:

Anpassa sin “vinterstav” genom att sätta på rullskidholkar

+Billig lösning

+Man tränar med det material man sedan skall använda

+Man få en lösning med rätt hårdhet på spetsarna och blir av med trugan

-Har man fina carbonstavar så är det tråkigt att slita dem i grus

-Det är extra lätt att knäcka ett par stavar i brunslock mm (det är till och med bra att de går av om de fastnar) så det är dumt att köra med för dyra stavar

-Det kräver en del arbete med smältlim och värmning

Köpa en anpassad rullskidstav

+Enkelt och färdigt direkt

+Rullskidstavar har rätt holk från början och är ofta anpassade på andra sätt såsom att handtagen värmer mindre och att de syns bra i trafiken.

+Varianter med utbytbara holkar finns som ej kräver lim

-Lite dyrare

Välja pjäxor för rullskidåkning

Här finns det såklart anpassade pjäxor för rullskidåkning från Alpina. Vad får man då? Jo man får en mindre varm pjäxa som är luftig. Rullskidpjäxor saknar dragkedjor och andra typer av spännen som

ofta slutar fungera efter att varit utsatta för vägsalt och grus.

Vårt råd är att ha olika pjäxor på vintern och för rullskidåkning. Men det mest ekonomiska är att ta sina gamla pjäxor till rullskidåkningen och köpa nya för vintern. Om du inte åker riktigt mycket och är mer hängiven rullskidåkning. För då är det riktigt, riktigt skönt med den svalare pjäxan.

Övrig utrustning

Förutom rullskidor, stavar och pjäxor så behövs en del utrustning till för att det ska bli säkert.

Hjälm för rullskidåkning

När man åker rullskidor så är det “lag” på att ha hjälm. Allt annat är bara dumt. Vanliga cykelhjälmar fungerar men det är rekommenderat att ha MIPS-funktion och att det finns gods baktill som skyddar vid en bakåtvurpa.

Handskar för rullskidåkning

Handskar är bra på många sätt. Det minskar skav och det skyddar lite om du skulle släpa i asfalten. Nackdelen är att det blir varmt på sommaren. Därför finns det tunnare varianter av handskar för rullskidåkning.

Bra att ha för rullskidåkare

Reflexväst – Tydliga kläder som gör att du syns

Swenor rescue kit – Det är en nödspets som du enkelt skruvar fast på staven om du bryter spetsen. Supersmart!

Pannlampa