Inov-8 X-talon 210 och 230 test

Inov-8 X-Talon 210

Inov-8 X-Talon 210 är den lättaste skon på marknaden i nuläget. 

Den har en mjuk och följsam sula med gummidobb som fäster på det mesta. Eftersom att den är så mjuk ligger alltid hela sulan i mot marken vilket skapar den största möjliga friktionen.

Skon är väldigt mjuk och följsam vilket gör att den passar de flesta fötter väldigt bra. Den har mycket plats för tårna, bra hälfäste och den sitter tight runt foten. Den kan dock tolkas som lite smal men den funkar för de allra flesta på grund av den mjuka ovandelen.

I butiken är det inte många skor som känns bättre än denna och även på stora stigar känns den fantastisk. Däremot så passar den inte alla när man kommer ut i de mer “brötiga” och mindre framkomliga delarna av skogen. Den fungerar bra även där ifall man är van men det kan kännas lite konstigt att kliva på en vass sten eller en stor rot eftersom att sulan är så mjuk. Men det gör även att man får bättre känsla för vad man har under sig vilket vissa personer tycker är viktigt. Vi tycker därför att man borde testa skon i terräng innan man köper den.

Avslutningsvis så tror vi att skon passar de flesta fötter och den fungerar även väldigt bra i skogen för den som tycker om att känna av vad den trampar på. Det är också det bästa greppet som vi har provat på en gummidobbssko.

Skon funkar även bra för andra sporter än orientering bl.a. swimrun och traillöpning.

Inov-8 X-Talon 230

Inov-8 X-Talon 230 är en relativt ny sko som är en uppföljare av supersuccén Inov-8 X-Talon 212. 

Det är en rejäl och bra sko som har gummidobbar på undersidan. Skon är en passande sko för de som gillar och ha fäste i både vått och torrt. Den är relativ smal i fotfästet och sitter hårt fast på foten vilket gör att det inte glappar. Löpare som har låga fotknölar kan tycka att dessa skor är höga vid fotleden vilket kan tyckas skava lite.    

Skon är en mycket hård sko som ny men mjukas upp allteftersom du använder den. I stort sett har skon en mycket styv sula med hård ovandel och en hård förstärkning.

I och med detta är Inov-8 X-Talon 230 främst gjord för tuffare tag i skogen där det kan vara skönare att mer skydd för foten mot till exempel slag. Skon passar alldeles utmärkt till både Orientering som traillöpning.

Som avslutning så är denna sko en som kommer hålla sig i gott skick länge. Alltså får du mycket sko för pengarna. Inov-8 X-Talon är också en av de skor som leder ut vatten fortast och på så sätt behöver skorna inte vara onödigt tunga under en lång tid.

Vattentest

Vi gjorde så att vi först vägde dem torra. Vi doppade båda skorna i vatten under ca 30 sek så de blev helt genomvåta. Sedan så hällde vi ut vattnet och lät dem torka i 30 sekunder och vägde dem.

Skor (UK 9) Inov-8 X-Talon 210 Inov-8 X-Talon 230
Torr 230 gram 257 gram
Genomblöt 389 gram 359 gram
Differens 159 gram 102 gram

Dock så tror vi att man trampar ur ganska mycket vatten under de första stegen men vi gjorde tyvärr inte något sådant test.

Vi som gjorde testet heter: Arvid Skepp och Melker Åkesson.

Jag (Arvid Skepp) har sprungit med Inov-8 under hela min tid som orienterare, men har sedan i somras bytt till VJ Irock. Jag tycker själv att de knappt skiljer sig i känslan samt att jag rekommenderar VJ Irock och Inov-8 starkt till dig som gillar sköna skor. Med mina nya VJ Irock har jag till exempel vunnit två O-ringen etapper.

Jag (Melker Åkesson) har sedan jag började springa (för 6 år sedan) haft Inov-8 212 och 280 fram till förra säsongen då jag bytte till Bold 9. Jag har sedan jag började springa H14 haft en lite negativ inställning till gummidobb men förra året under Hallands 3-dagars fick jag möjlighet att testa Inov-8s nya skor, 210 och 230, och de fick mig att tänka om.