Inov-8 Oroc Ultra 290 – ett skor för alla förhållanden!

Inov-8 Oroc Ultra 290 är förmodligen det par skor med det bästa greppet år 2020. Åtminstone är det vad Inov-8 avser, när de avslöjade deras senaste innovation när det kommer till sulans design – DUBBLA metalldubb (Twin Spike). Det finns så många som 30 metalldubb per sko!

Skorna har medium läst, vilket betyder att de designats för lite bredare fot. Skorna lämpar sig framförallt för svårare terräng och stigar med våta underlag, lera och ojämnheter.

De första som jag tänker på om dessa skor är:

  • Mjuk
  • Bekväm
  • Spring utan rädsla

Detta låter som en dröm för varje terränglöpare. När jag satte Oroc 290 på min fot för första gången, hade jag sedan svårt att återvända till mina tidigare skor.

När jag skriver denna recension har jag runt 50 km i Oroc 290. Vilka är mina första intryck?

UTSEENDE

Som kvinna är det naturligt för mig att betygsätta skor utifrån utseende. Jag skulle beskriva skon som “sober”. Tre färger med en snygg röd del uppfyller definitivt mina estetiska krav. Skon ger dock ett litet intryck av att vara klumpig, utseendet visar omedelbart att skon är skapad för bredare fötter. Jag gillade genast mina Oroc 290 när jag såg det skydd som finns på sidorna och framsidan av skon. Det är välkänt för mig från tidigare Inov-8-modeller. Jag känner till varumärket Inov-8 och jag vet att detta skydd garanterar bra livslängd och skydd för fötterna mot slag. Som jag skrev i inledningen har skosulan 30 metalldobb och det betyder att nästan varje dobb är utrustad med ett par dubb och de finns över hela sulan. Man kan omedelbart se att den här skon blir en viktig spelare på trailsko-marknaden.

BEKVÄMLIGHET

Från början har jag bara sprungit orientering i Oroc 290. Jag var så nyfiken på dessa skor i terrängen att jag gav upp orienteringen och bara sprang fritt i terräng. Det ångrar jag inte. Den första träningen hade jag möjlighet att genomföra i terräng med mycket varierande underlag. Mjukt skogsunderlag (bär, mossar) blandat med stenig, ofta lerig terräng. Jag skulle beskriva min känsla från det testet som att springa i en vanlig träningssko. Mer eller mindre som om jag sprang på fina stigar, när jag i verkligheten var i terräng som kräver mycket ansträngning. Orocs bekvämlighet är jättehög! Bra passform, stabilitet och inget skav efter träning. Det är vad bra terrängskor handlar om!

GREPP

Jag tror att det är viktigaste och mest intressanta punkten i hela recensionen. Från mina tidigare erfarenhet av att springa i olika terrängskor brukar jag vara 10% försiktig under snabbare löpning i skogen. Detta eftersom du kan glida på stenar eller välta i leran. Efter några dussin kilometer i Oroc 290 verkar det som att dessa skor kommer att förändra detta. Det visar sig att i Oroc 290 kan man sätta en fot bokstavligen överallt och greppet är så stark att foten fastnar i underlaget. Och det greppet bort mina 10% av försiktighet. Jag vet att med detta perfekta grepp kan jag springa framåt oavsett vad underlag innehåller. Våta, steniga, ojämna – dessa skor älskar det, och det faktum kan göra tusentals löpares liv lättare. Oroc 290 kan uppmuntra till att säkert kunna utforska terräng för som fortfarande tvekar att springa av vägen och ut på stigar.

VATTEN OCH MOSSAR

Fanns där några mossar på den här banan? Den frågan sammanfattar bäst dessa skor, jag hade inte ens tänkt på vätan. Den övre delen av skon absorberar inte vatten. I mars i Sverige är den enda känslan som följer med dessa skor kallt vatten, men skon absorberar inte vattnet, den blir inte klumpig. Så oroa er inte för någonting i dessa skor. Spring bara vart ni vill.

SAMMANFATTNING

Det är svårt att hitta några brister i denna sko. Skon håller tillverkarens löften till fullo och allt verkar som om att att Oroc 290 kommer att förbli min löparvän under lång tid. Det enda som jag kan “klandra” för Oroc 290 är det faktum att med snabb löpning kan man känna dess lite klumpiga skokonstruktion, men Inov-8 hittade har en lösning för detta. Genom att skapa en Oroc 290-broder – Oroc 270 som är designad för racing i terräng. Oroc 290 kommer att vara det perfekta sällskapet för jättelång och jättesvår löpning i terrängen, men vill man ha en lättare sko välj Oroc 270. Samma fäste men lättare!